Hovawart

Hovawart on alun perin saksalainen omistajansa alueen; pihan ja kodin vahtikoira, jonka monipuolisuus on tehnyt siitä myös erinomaisen seura ja palveluskoiran. Hovawartin nimi viittaa koiran alkuperäiseen tehtävään vartioida hovia, maatilaa tai pihaa. Vanha keskiyläsaksan sana "Hova", nykysaksaksi "Hof", tarkoittaa suomeksi pihaa, maatilaa tai hovia. "Wart" viittaa puolestaan nykysaksan vartija-sanaan.

Hovawart on luonteeltaan tasapainoinen ja vahvahermoinen, ja sillä on voimakas suojeluvaisto. Hovawart kiintyy voimakkaasti perheeseensä. Voimakas kiintymys perheeseen sekä ystävällinen luonne, kuormitettavuus ja erittäin hyvä hajuaisti ovat ominaisuuksia, joiden perusteella se on erinomainen vahti- ja suojelukoira sekä oiva seura-, pelastus- ja jälkikoira.

Hovawart tarvitsee johdonmukaisen ja reilun kasvatuksen. Rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja muuta toimintaa. Käyttökoiraksi luokiteltu hovawart tarvitsee itselleen omistajan, jolla on riittävästi aikaa ja halua järjestää koiralleen monenlaista tekemistä. Pitkät kävelylenkit, luonnossa kulkeminen, hölkkä, pyöräily ja koiraurheilu sopivat hovawartille erinomaisesti, sillä silloin se saa hyvää kuntoliikuntaa sekä työteliäälle ja älykkäälle luonteelleen sopivia haasteita.


Hovawartin rotumääritelmä

Jalostuksen tavoiteohjelma eli JTO